Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

1.        Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2018 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 49 kg w tym:

1.         Artykuły warzywne i owocowe:

1.        groszek z marchewką 3,6 kg,

2.        fasola biała 3,6 kg,

3.        koncentrat pomidorowy 1,60 kg,

4.        buraczki wiórki 1,05 kg,

5.        powidła śliwkowe 1,80 kg,

2.        Artykuły skrobiowe:

1.        makaron jajeczny 4,5 kg,

2.        makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg

3.        ryż biały 3 kg,

4.        kasza gryczana 1,5 kg,

5.        herbatniki maślane 0,8 kg,

3.        Artykuły mleczne:

1.        mleko UHT 7 l,

2.        ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,

4.        Artykuły mięsne:

1.        szynka drobiowa 3 kg,

2.        szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,

3.        pasztet wieprzowy 0,64 kg,

4.        kabanosy wieprzowe 0,36 kg,

5.        filet z makreli w oleju 1,7 kg,

5.        Cukier

1.        cukier biały 4 kg,

2.        miód nektarowy wielokwiatowy 0,4 kg

6.        Tłuszcze

1.        olej rzepakowy 4 l,

7.     Dania gotowe

1.        gołąbki w sosie pomidorowym 1,6 kg;

2.        Paczka żywnościowa  to minimum kilka artykułów spożywczych   [co najmniej 3] z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo.

3.        Posiłek  to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

4.        W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2018 do danej OPR/OPL przekroczy limit przydziału żywności dla OPR/OPL , Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 39,5 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych

5.        W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe  można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwiększyć liczbę opakowań.

6.        W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .

7.        Żywność jest wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ -  NIEODPŁATNIE.

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji  żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.